Om Knepp

This page also exists in English English

Frågor & svar

Nedan finns svar på de vanligaste frågorna vi får. är det något du undrar över som inte finns här så får du gärna skriva ett brev till oss så ska försöka svara på frågan efter bästa förmåga.

Vad är Knepp?

Knepp är THS (Tekniska Högskolans Studentkårs) fotoförening. Vi är ett gäng glada studenter och anställda vid KTH med fotografi som intresse. Vi har ett grymt fotolabb och mörkrum i Q-huset på KTHs centrala campus där vi huserar. Vi ordnar även fotorelaterade aktiviteter och är en knytpunkt för många fotointresserade på KTH.

Vilka aktiviteter?

Mer information kan du hitta på activities. Anmäl dig till vår nyhetsbrev så får du också veta om vad som händer.

Vem kan bli medlem?

Knepp är öppen för alla som är THS-medlemmar samt anställda vid KTH.

Jag kan inget om foto eller jag är nybörjare. Kan jag gå med ändå?

Absolut. Knepp har även till uppgift att väcka intresse och kunna hjälpa till att komma igång med foto. Vi håller en introduktionskurs till mörkrummet där vi går igenom mörkrumsarbete såsom filmframkallning och kopiering. Dessutom får du ju en massa kompisar i föreningen som du kan fråga och diskutera med.

Hur blir man medlem?

Läs mer om det på vår Medlemskap sida.

Vad kostar det?

Medlemskap kostar 100 kronor för ett år från den dag man väljer att bli medlem. Vill du ha rum-access med tillgång till mörkrum och digital labb kostar det 350 kr för ett år. Ifall du skulle vara på KTH för en kortare tid, kontakta gärna vår kassor kassor@knepp.se.

Hur betalar jag mitt medlemskap?

Betala gärna via PlusGiro 12 96 73-0. Glöm bara inte att skriva från vem och för vad inbetalning gäller. (Vid betalning av strecklistor skall fakturanummer anges). Du kan också betala via PayPal, dock tycker vi bättre om PlusGiro pga extra avgifter med PayPal. I värsta fall kan du betala kontant. Kontakta vår kassor kassor@knepp.se som kan uppdatera ditt medlemskap och aktivera ditt KTH kort för ge dig tillgång till labbet.

Vem betalar vad?

Knepp har vätskor för film- och pappersframkallning! Fotopapper av olika slag finns till styckpris.

Var finns labbet?

Nästan längst ned i Q-huset på KTH Campus. Se vår fina kartsida.

När kan man labba?

Nästan precis när man vill. Använd vårt webbaserade bokningssystem för att hitta en ledig tid som passar just dig.

Vilken utrustning finns i labbet?

I mörkrummet finns det två förstoringsapparater, en för svartvitt och en för färg, och torkskåp. Och naturligtvis en massa sköljar och baljor och termometrar och spolar och mätglas och flaskor och skärapparater och ett ljusbord faktiskt! Och kemikalier!

I digital-labbet så har vi:

  • Mac Pro med Eizo-skärm
  • Film Scanner för 135 (24×36) format: Nikon Coolscan V ED
  • Film Scanner för 120/medium format: Canon CanoScan 9000F
  • A3 skrivare: Epson Stylus Photo R2400
  • Färg kalibrering: Spyder 3 Elite

Wow, färgförstoring! Kan jag framkalla färg och dia också?

Tyvärr har vi inga möjligheter att framkalla vare sig färgfilm eller diafilm. Detta för att kemikalierna är mycket känsliga när det gäller temperatur och det inte lönar sig om man inte har väldigt stora volymer. Det är alltså endast svartvit film vi har möjlighet att framkalla.

Jag har stor vana av mörkrumsarbete. Måste jag gå på introduktionskursen?

Ja, varje mörkrum är speciellt. Vi har olika rutiner och typer av kemikalier. Eftersom vi är många som delar på mörkrummet är det viktigt att alla vet hur det går till och gör på samma sätt.

Introduktionskursen brukar bara röra sig om någon eller några timmar en eftermiddag eller kväll. Ibland håller vi kurser där vi explicit talat om att den vänder sig till nybörjare och ibland kurser där vi samlar upp de som har erfarenhet men måste få ta del av det som är speciellt för vårat mörkrum.


Historia

Knepp var innan år 2002 en sektionsförening under Elektrosektionen. Då hyran för mörkrummet vid den betalades av kansliet var den dock öppen för både elektroteknologer och datateknologer samt senare även för fysikteknologer.

När ansvarsområdena för kanslierna ändrades började arbetet med att ombilda föreningen till en kårförening. Från år 2002 är föreningen öppen för alla studerande vid THS samt anställda vid KTH ochTHS.

Året som Knepp grundades är tyvärr okänt för oss. Föreningen har åtminstone funnits sedan 1970-talet. Då låg Knepps mörkrum i D-huset. Har du mer information om Knepps historia? Maila oss gärna och berätta!


Contact

För allmäna frågor om föreningen, medlemmar, aktiviteter, skriv till info@knepp.se.

Styrelsen

Styrelsen samt alla föreningsdokument kan du hitta i board.

Postadress

Vill du skicka fysiska brev till Knepp? Vår postadress är följande:

Knepp
Tekniska Högskolans Studentkår
Drottning Kristinas väg 15
100 44 Stockholm

PlusGiro

12 96 73-0

Organisationsnummer

802412-7493


Om webbplatsen

Maila gärna synpunkter och förbättringsförslag till webmaster@knepp.se.
Webbplatsen är utvecklad med WordPress av Marcus Linder och Virgile Högman.
Original design och form av Hanna Pettersson.

Vi använder cookies på denna site